Αρχική Κλείσιμο
Διεθνές Συμπόσιο με αφορμή της έκθεσης  Χειρ Αγγέλου
ΠΟΛΙΤ.ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Διεθνές Συμπόσιο με αφορμή της έκθεσης Χειρ Αγγέλου
ΑΠΟ 15/01/2011 - ΕΩΣ 16/01/2011
Το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο "1400-1450: η καλλιτεχνική παραγωγή στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία κα τη βενετοκρατούμενη Κρήτη" έχει στόχο να αναδείξει την καλλιτεχνική δημιουργία που παράγεται στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία και τη βενετοκρατούμενη Κρήτη στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα.

Το έργο του ζωγράφου Αγγέλου θα αποτελέσει κεντρικό θέμα του Συμποσίου σε μια προσπάθεια να ενταχθεί και να κατανοηθεί μέσα στην καλλιτεχνική παραγωγή του Ύστερου Βυζαντίου. 
Παράλληλα θα αναζητηθούν οι ιταλικές καταβολές στο έργο του Αγγέλου και ιδιαίτερα η σχέση του με τη ζωγραφική της Βενετίας. Ακόμη θα συζητηθούν έργα όπως η αμφιπρόσωπη εικόνα με την Παναγία Παυσολύπη και τη Σταύρωση από τη Μονή της Χάλκης και θα διερευνηθούν οι συνθήκες και ο τόπος παραγωγής του. 
Επίσης θα αποτιμηθεί η καλλιτεχνική παραγωγή της Βενετίας κατά το πρώτο μισό του 15ου αι. και οι αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ της Γαληνοτάτης, της Κωνσταντινούπολης και της βενετοκρατούμενης Κρήτης. Η Σύνοδος Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439) και η τέχνη που συνδέθηκε ή προκλήθηκε από αυτήν τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση προτείνεται ως θέμα για περαιτέρω διερεύνηση. Άλλα θέματα που προτείνονται για συζήτηση είναι η παρουσία Βυζαντινών καλλιτεχνών στη Βενετία και γενικότερα στη Β. Ιταλία, η μετοικεσία Κωνσταντινουπολιτών ζωγράφων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και η παρουσία Βενετών καλλιτεχνών στην Κρήτη. 
Τέλος θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις για έργα που συμμετέχουν ή σχετίζονται με την έκθεση.

Πρόγραμμα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ