Αρχική Κλείσιμο
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ

5Banner. Εργασίες Επισκευής


Οι εργασίες επισκευής στην Οικία LF ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Η υφιστάμενη δομή των κτηρίων, με ελάχιστες οικοδομικές παρεμβάσεις, οδήγησε στη δημιουργία 5 αυτόνομων χώρων διαμονής, με ένα υπνοδωμάτιο, έναν ανεξάρτητο χώρο εργασίας και ένα λουτρό. Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει στους φιλοξενούμενους ιδανικές συνθήκες φιλοξενίας με τη δυνατότητα απομόνωσης και ανεμπόδιστης συγκέντρωσης. Κάθε ξενώνας περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εργασία και την ευχάριστη διαμονή των φιλοξενούμενων ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι της Οικίας, θα χρησιμοποιούνται ως χώροι χαλάρωσης και διαλόγου.

Δημιουργήθηκαν 3 χώροι διαμονής στην κεντρική Οικία και άλλοι 2, ένας στο studio και ένας στη βοηθητική κατοικία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Έως σήμερα η κατοικία δεν είχε θέρμανση παρά μόνο τζάκια σε κάποια δωμάτια. Το σύνολο των κτηρίων καλύπτεται πλέον με δίκτυο θέρμανσης και ψύξης, το οποίο εγκαταστάθηκε μέσα από υπόγειες διόδους και διόδους στην της στέγης, ώστε να μην αλλοιωθούν οι όψεις.

Εκτός αυτού, κρίθηκε επίσης απαραίτητη η ανακατασκευή των καμινάδων και η επισκευή και μόνωση των τζακιών προκειμένου να συνεχίσουν να είναι απολύτως λειτουργικά.

Οι στέγες όλων των κτισμάτων, μονώθηκαν και βελτιώθηκαν ενώ τα παλιά χειροποίητα κεραμίδια, τα οποία όπως αναφέρει ο Leigh Fermor είχαν περισυλλεγεί από κατά τόπους χαλάσματα της περιοχής, καθαρίστηκαν και επανατοποθετήθηκαν πάνω σε νέα βάση.

Τα ηλεκτρικά, υδραυλικά και αποχετευτικά δίκτυα αντικαταστάθηκαν πλήρως, τα λουτρά και η κουζίνα επισκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες του σπιτιού, ενώ εγκαταστάθηκαν και συστήματα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης και συναγερμού.

Εξωτερικά πραγματοποιήθηκαν αρμολογήματα στη λιθοδομή όλων των τοίχων ενώ στους εσωτερικούς τοίχους, προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η χαρακτηριστική τραχιά υφή, αποφεύχθηκε η χρήση νέων υλικών βαψίματος και χρησιμοποιήθηκε ακριβώς η ίδια τεχνική που είχαν επιλέξει οι Leigh Fermor.

Τα ξύλινα κουφώματα, τα παράθυρα, τα παντζούρια και οι μπαλκονόπορτες αντικαταστάθηκαν όλα, με πιστά αντίγραφα των αρχικών. Στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες τοποθετήθηκαν διπλά τζάμια για επιπλέον ασφάλεια και για εξοικονόμηση ενέργειας και τα παραθυρόφυλλα βάφτηκαν, στο ίδιο χαρακτηριστικό γαλάζιο-γκρι χρώμα.

Ο κήπος ανανεώθηκε, με αντικαταστάσεις φυτών, όπου ήταν αναγκαίο, συμπληρώσεις με θάμνους από δεντρολίβανα, δάφνες, λεβάντες, σκίνα κ.ά., καθώς και κλαδέματα και εργασίες καθαρισμού στο σύνολο της έκτασης του κτήματος. Στο χαμηλότερο επίπεδο του ελαιώνα, δημιουργήθηκε χώρος κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως λίπασμα στον κήπο. 

Συντελεστές του έργου:

Aνάδοχος: ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Σύμβουλοι Διοίκησης: ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε., Έφη Δεληνικόλα

Ομάδα Μελέτης-Παρακολούθησης Κατασκευής:

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου – Ανδρέας Κούρκουλας, συνεργάτης Τάσος Ρίγκας

Πολιτικός μηχανικός: Δημήτρης Πάστρας

Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος: Παντελής Αργυρός

Αρχιτέκτονες τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες

Το κόστος των εργασιών επισκευής στην Οικία Leigh Fermor καλύφθηκε εξ’ολοκλήρου από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το Μουσείο Μπενάκη ευχαριστεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη σημαντική δωρέα, και όλους τους συντελεστές του έργου για το άρτιο αποτέλεσμα.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στην Katerina Georgi, μέλος του Mediterranean Garden Society, η οποία συνέβαλλε ουσιαστικά στις εργασίες του κήπου, προσφέροντας εθελοντική εργασία.