ΜΠΕΝΑΚΗ
Μελλοντικές Εκθέσεις Λεπτομέρειες
Benaki Museum
ENGLISH | ESPAÑOL
ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
1 pixel spacer
Διαδρομές Design Routes
30/01/2008 - 23/03/2008
ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ1 pixel spacer
Διαδρομές Design Routes
Οι Φρέντυ Κάραμποττ, Αγνή και Μιχάλης  Κατζουράκης, εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας, σηματοδοτώντας την αρχή της μετεξέλιξης του design από την εμπειρική κατάσταση στην πλήρη ανάπτυξή του σε νέα τέχνη.
Τον Οκτώβριο του 1962, ιδρύουν το «Κ+Κ – Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών» («K+K – Athens Publicity Centre») με εταίρους τους Δ. Τσόπελα και Π. Καναβό. «Νονά» της ολοκληρωμένης αυτής ονομασίας είναι η Αγνή Κατζουράκη, ψυχή του καλλιτεχνικού τμήματος του γραφείου.
«Οι αφίσες, τα λογότυπα και οι διαφημίσεις τους άλλαξαν ολοκληρωτικά το τοπίο. Επέβαλαν μία νέα διαφημιστική γλώσσα, μινιμαλιστική, δροσερή και ταυτόχρονα πολύ ελληνική με άμεσες πολλές φορές αναφορές στην αρχαιότητα, τη βυζαντινή παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, διανθισμένες πάντα με πολύ χιούμορ. Διαμόρφωσαν μια αναγνωρίσιμη διεθνώς εικόνα της ελληνικότητας και έγιναν οι διάκονοι ενός γοητευτικού, μοντέρνου «ελληνικού στυλ».
Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ατομικό όσο και το συλλογικό στο «Κ+Κ-Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών» έργο του Φρέντυ Κάραμποττ, της Αγνής και του Μιχάλη  Κατζουράκη σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της δημιουργικής και καλλιτεχνικής προσφοράς τους στο ελληνικό graphic design. Αποτελεί πρωτοβουλία του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, designer και μέλους της Alliance Graphique Internationale (AGI), ο οποίος επιμελείται και το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση.
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης-Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
ΟΤΕ A.E. Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος ΑΕ (ΜΕΤΚΑ)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ A.E.B.E. ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΑΛΗΣ Κορνίζες Πλαίσια
Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ LIFO
Ραδιοφωνικός σταθμός KOSMOS 93.6 FM  

Publication image
Design Διαδρομές. Φρέντυ Κάραμποττ - Μιχάλης & Αγνή Κατζουράκη Design Routes: Freddie Carabott - Michalis & Agni Katzourakis
Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), Μουσείο Μπενάκη
Χρόνος έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-201-190-4
(multilingual: Ελληνικά / Αγγλικά)

Διάρκεια
30/01/2008 - 23/03/2008

Χώρος
Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

Χορηγοί